logo bruidsfotografie

 Bruidsfotojournalist.nl

home   portfolio   info   contact

Vivitar 100-200mm 1:4 Macro Focusing zoom: een korte test

Vivitar 100-200mm F4 Macro Focusing zoom

De Vivitar 100-200mm F4 Macro Focusing zoom is een robuust gemaakte manual focus lens. Hij heeft een 6-bladig diafragma, filtermaat 58mm en is 13,7cm lang. Hij heeft een perfect gedempte soepele (interne) manual focus maar is wel een extern meedraaiende zoom.

De minimum focus van 0.9 meter is lekker kort. Maar niet kort genoeg om een echte macro lens te zijn. Close focusing noemen we dat.
Deze heeft een Pentax P/K vatting en met adapter pas hij prima op Canon EOS en heel veel mirrorless. Ik heb hem getest op een Canon EOS-M.

Test resultaten Vivitar 100-200mm 1:4

Omdat het hier om een Pentax versie gaat kan ik deze lens niet plaatsen op mijn Canon fullframe. Pentax P/K vatting objectieven hebben pinnen aan de achterkant die een vrije beweging van de spiegel belemmeren. Dus dan de test met mijn APS-C EOS-M camera. Deze body heeft een veeleisende 18MP sensor. Qua pixeldichtheid te vergelijken met de 50MP sensor van de EOS 5Ds. Veel zoom objectieven uit deze periode zijn mechanisch goed gemaakt maar van discutabele optische kwaliteit. Deze lens is een mooie uitzondering. Hij is heel scherp, al vanaf volle lensopening. Hij laat heel veel fijne details zien. Het knallende contrast van een macro lens haalt hij niet, maar voor deze zoom is niet veel meer redelijkerwijs te verwachten. Hij heeft een klein beetje ton-vormige vertekening op alle brandpuntsafstanden. Bij gebruik van de (dedicated) Tokina doubler is de vertekening geheel weg. Het bokeh is heel zacht zowel voor- als achter het focuspunt.

Testfoto Vivitar 100-200mm 1:4

Hieronder een foto gemaakt met de Canon EOS-M en de Vivitar 100-200mm op volle lensopening F4:

Vivitar 100-200mm F4 Macro Focusing zoom testfoto