logo bruidsfotografie

 Bruidsfotojournalist.nl

home   portfolio   info   contact

Tokina 500mm F8 spiegellens: een korte test

Tokina 500mm F8 spiegellens


Vandaag een prachtige Tokina 500mm in P/K vatting ontvangen. Heel weinig gebruikt zo te zien. In tegenstelling tot gewone 400mm of 500mm telelenzen past deze in een klein vak van de cameratas. Ook de minimale scherpstelling van 1,5m geeft heel veel creatieve mogelijkheden. Nog een bonus van deze lens is de lagere kans op bewegingsonscherpte vanwege de korte fysieke lengte van het optisch systeem. Lengte is slechts 93mm, diameter 78mm.

Bij de set zit ook een opschroefbare metalen zonnekap 70mm lang en 82mm breed, ND2 filter 35.5mm, ND4 filter 35.5mm en Skylight filter 35.5mm. Lensfoudraal en filterfoudraal. Minimum Focus is 1,5m

Hij heeft een Pentax K vatting en met goedkope adapters pas hij prima op Canon EOS, EOS-M, Pentax, en Sony A7 serie. Ik heb hem gebruikt op een Canon 5D mkIII. Canon fullframe gaat ook prima want spiegellenzen hebben geen pinnen aan de achterkant.
NB: dit is een spiegellens, en spiegellenzen hebben geen autofocus!

Test resultaten Tokina 500mm F8 spiegel

Spiegellenzen staan niet bekend om hun geweldige scherpte. En dat is deze ook niet. Een mooie scherpe 30x45cm afdruk is haalbaar. Meer moet je niet verwachten. Het compacte formaat en de indrukwekkende minimum focus afstand zijn wel de sterke punten van deze lens. Als je hem daar niet voor nodig hebt dan zou ik aan raden verder te kijken. Spiegellenzen staan wel bekend om hun onrustige donut-achtige achtergrond onscherpte. Ik vind het reuze meevallen o.a. natuurlijk mede dankzij de enorm sterke tele-effect. Op sommige foto's zie je het wel , op vele andere totaal niet.

Testfoto Tokina 500mm F8 spiegel

Hieronder een foto gemaakt met de Canon 5D mkIII en de Tokina 500mm:

Tokina 500mm F8 testfoto