logo bruidsfotografie

 Bruidsfotojournalist.nl

home   portfolio   info   contact

Bruidsfotografie met de Sigma 24-70mm 1:2.8 EX DG HSM

 Sigma 24-70mm EX DG HSM

De lichtsterke standaard zoom, meestal de 24-70, is een zeer belangrijke lens voor de bruidsfotograaf. Er is net genoeg tele voor portretten en close-ups en de rest van het bereik voor als het een beetje of veel wijder moet. Je weet nooit in welke situatie je terecht komt dus een body met een standaardzoom onder handbereik is wel zo handig. De eerste lens die men vaak tegenkomt is de Canon EF 24-70mm 1:2.8L USM mkII. Een prijzig hebbedingetje. En niet eens met beeldstabilisatie. Maar er zijn alternatieven zoals de Canon EF 24-70mm 1:2.8L USM (mkI versie dus) of bijvoorbeeld deze Sigma. De Sigma 24-70mm voelt stevig gecontrueerd aan. Ondanks zijn 82mm filter is hij compact gebouwd. De zoom is soepel. De autofocus is lekker snel.

Test resultaten Sigma 24-70mm 1:2.8 EX DG HSM

Wat deze Sigma 24-70mm kan is het makkelijkst uit te leggen door een vergelijk te maken met de Canon EF 24-70mm 1:2.8L USM (mkI ). Deze Canon is tientallen jaren dé professionele standaardzoom van Canon geweest. Geliefd en gehaat voor vele Canon fotografen. Robuust gebouwd, uiterst betrouwbare autofocus maar optisch geen hoogvlieger. Net aan goed genoeg voor professioneel gebruik. Zo is het ook met vele andere 2.8 zooms in de markt. Deze lichtsterke zooms zijn nou eenmaal moeilijk te maken. Bij bruidsfotografie is de allerhoogste optische kwaliteit (vooral scherpte) van minder belang dan bij andere soorten fotografie zoals fashion. De hectiek van de dag en de tijdsdruk maken de accuraatheid en snelheid van de autofocus veel belangrijker. Een goede autofocus zorgt er vaak ook voor dat er nog net tijd is voor een tweede of derde foto van het zelfde moment. Je hebt niet zoveel aan een superscherpe lens als je focus op het achterhoofd van je bruid zit. Dus optische kwaliteit komt op de 2e plaats. De Sigma is, op 100% gezien, een klein tikkeltje minder scherp dan de Canon 24-70. Maar nog steeds goed acceptabel voor bruidswerk. Een groter verschil met de Canon is het werkelijke zoombereik. Op 70mm blijkt de vergroting van de Sigma duidelijk minder sterk.

De achtergrondonscherpte van de Sigma is lijkt soms wat onrustiger vergeleken met de Canon. Maar dat heb ik niet A-B getest dus daar zou ik me in kunnen vergissen. Autofocus werkt betrouwbaar op de 5D mkIII mits de AF Micro Adjustment wordt ingeschakeld: W: 0 T:+10. Een ouder type camerabody zonder deze AFMA lijkt me dan ook niet aan te raden. Net als de Canon is diafragma 2.8 goed bruikbaar. Diafragmeren helpt maar het wordt nooit superscherp buiten het beeldcentrum zoals bijv de EF 24-105L dat doet maar "gewoon" scherp. Een verschil wat eigenlijk alleen op 100% te zien is. Minimum focus is 38cm. Bijlange na geen (semi) macro maar dichtbij genoeg voor leuke details zoals de ringen. In het beeldcentrum is het dan scherp (f2.8) tot zeer scherp (f5.6).

Testfoto Sigma 24-70mm 1:2.8 EX DG HSM

Hieronder een voorbeeld gemaakt met de Canon EOS 5D mkIII op F2.8:

voorbeeld foto met Sigma 24-70mm EX DG HSM